var locations = [{lat: 60.178865, lng: 19.986144, color: "yellow", info: '

Barnens trädgård & snickeri

Barnens trädgård i anslutning till 4H gården är tänkt att bli en besöksträdgård där barn och ungdomar kan bekanta sig med odling och uppleva den med alla sinne. Vi söker medel för att iordningställa trädgården till ett gott grundskick som vi kan utveckla verksamhet kring. I trädgården ska finnas frukt- och bärbuskar, land för odling, krydd och blomsterrabatt som även fungerar som fjärilrabatt. I växthuset kan vi driva upp plantor samt odla tomater tillsammans med medlemmar. I hörnet av trädgården anläggs en rastplats med grillmöjlighet. Kring trädgården kommer vi i etableringsskedet att samarbeta med Ålands Marthadistrikt samt Ålands Omsorgsförbund men andra samarbeten blir säkert aktuella i framtiden. I anslutning till 4H gården vill vi också inreda och utrusta ett litet snickeri som kan användas av mindre grupper. Här kommer man kunna bygga olika mindre saker, till exempel fågelholkar och insektshotell, men även till exempel olika former av trädgårdskonst som kan placeras i trädgården. I projektet ingår även marknadsföring av trädgården i form av ett mindre marknadsföringsmaterial, samt en större informationsskylt.

Läs mer >>

'},{lat: 60.241887, lng: 19.966359, color: "yellow", info: '

Bihuset, föreningsbigård

Ålands biodlarförening har byggt en föreningsbigård för kurser, möten och studiebesök, samt utrymmen för honungshantering (slungning) och för att tillvarata eget vax. Huset finns i Grelsby, Finström (vägen mot Stallhagen) på området de arrenderar av landskapsregeringen.

Läs mer >>'},{lat: 60.33891757070238, lng: 20.769376415344208, color: "yellow", info: '

Boulebana på Enklinge

Enklinge Hembygdsförening r.f har som avsikt att bygga en boulebana i anslutning till hembygdsgården på Enklinge. På området planeras även en altan med sittplatser samt belysning. Projektet genomförs av föreningens medlemmar genom talkoarbete. Till den del det är nödvändigt inköps externa tjänster. Läs mer >>'},{lat: 59.994464, lng: 19.790219, color: "yellow", info: '

Brunnby studieresa

Studieresa för unga lantbrukare för att få ny kunskap och kontaktnät. Avsikten är att förkovra sig gällande både teknologi, odling och ekonomi. Målsättningen är att optimera så att det blir ekonomiskt hållbart.

Läs mer här'},{lat: 60.362217, lng: 20.770088, color: "blue", info: '

Båtförvaring norra Enklinge

Kumlinge fiskelag planerar anlägga en flytbrygga vid Kumlinge norra fiskehamn. Detta för att de befintliga bryggor som finns där ej är anpassade för mindre båtar. Projektet utförs under 2018. För att underlätta för fiskare och andra personer att ta sig iland på platsen.

Läs mer >>'},{lat: 60.360982, lng: 20.768717, color: "blue", info: '

Båtupptagningsramp Enklinge

Bygge av båtupptagningsramp. Alla fiskelagets medlemmar har egen båt, vilken skall sjösättas och upptagas varje vår och höst. Även övriga personer i byn får upptaga och sjösätta båtar. Rampen underlättar betydligt upptagande/sjösättning av båtar för lokalbefolkning samt fisketurister. En tänkbar fortsättning kan vara en förstorad parkering/förvaring i anslutning till rampen. Detta skulle även underlätta för fisketurister som tillfälligt behöver förvara/parkera bilar och trailers.

Läs mer >>'},{lat: 60.098682955738774, lng: 19.943622263403643, color: "yellow", info: '

Cirkulär stadsodling

Projektet går ut på att odla fisk och grönsaker i ett gemensamt slutet system för att visa hur matproduktion kan göras i slutna system utan negativ påverkan på miljön. Emmaus Åland rf ska bygga ett litet akvaponik-system i ett f.d. pannrum och i ett litet växthus mitt i Mariehamn. Läs mer >>'},{lat: 60.221840, lng: 20.585233, color: "yellow", info: '

Demokrati med film i skärgården

Projektets syfte är att utveckla och stärka ungas engagemang, kunskap om och påverkan i lokalsamhället med hjälp av kunskaper kring film och filmskapande samt kreativitet. Detta sker genom skapande, diskussioner och reflektioner med film och media som redskap på workshops och läger samt genom utveckling av metoden film as a summerjob.
Läs mer >>'},{lat: 60.131442, lng: 19.808524, color: "yellow", info: '

Ekologiska naturbeten

Restaurering av fyra naturbeten för att återfå floran och faunan. Detta är ett restaureringsprojekt av naturbiotoper som över tid leder till ett öppnare landskap rikt på en mångfald av fauna och flora, där ekologiska kor kommer beta fritt. Eftersom betena ligger i direkt anslutning till vägar kommer turister och lokalbefolkning kunna beskåda dem när de passerar.
Läs mer här >>'},{lat: 60.213289, lng: 19.326700, color: "yellow", info: '

Enskär

Eckerö båtförening ökar tillgängligheten samt anlägger en historisk och naturvisande vandringsled med tillhörande museum och bekvämligheter så som wc, dusch, gemensamt samlingshus och grillplats för gästerna på ön Enskär.

Eckerö båtförening rf arrenderar ön Enskär av Ålands landskapsregering. Enskär ligger väster om Eckerö och Hammarlands kommun. Enskär är idag med sina gamla byggnader och lämningar ett populärt resmål för både lokala och turistande båtägare. Enskär har haft en betydande roll i våran historia både som sjöbevakningsanläggning och som befärts under krigstiden. Enskär är idag naturskyddsområde och ingår i natura 2000.

Läs mer här'},{lat: 60.246466, lng: 20.387545, color: "yellow", info: '

Erkas köksspis & bakugn

Restaurering av befintlig murad köksspis med bakugn samt workshops och kurser i samband med dessa, i Erkas mangårdsbyggnad i Vårdö by, Vårdö, Åland.
Läs mer >>'},{lat: 60.030210, lng: 20.386761, color: "yellow", info: '

Expedition Skärgårdshavet

Projektet skall bidra till en miljöfostran av morgondagens miljömedvetna vuxna och beslutsfattare, som kan förvalta havet och skärgårdsmiljön på ett hållbart sätt. På ett konkret och underhållande sätt introducerades barn och ungdomar till havets spännande växt- och djurliv när de tillsammans med vuxna besöker gästhamnar i den åländska skärgården.
Läs mer här >>

 

 '},{lat: 60.32415819493479, lng: 20.92788605837005, color: "yellow", info: '

Festplats Björkö

En dansbana och festplats på Björkö, Kumlinge. Läs mer>>'},{lat: 60.392651, lng: 20.288667, color: "blue", info: '

Fiskefyrar

Ålands fiskare, i samarbete med Ålands landskapsregering och Ålands Sjöräddningssällskap, restaurerar och återställer nio fiskefyrarna på Bolmklubb, Hundklubben, Kalven, Långören, Rannö, Salkobb, Stångskär, Ytterlångskärskobb och Ådskär i Ålands skärgård. I samband med detta dokumenteras restaureringarna till en liten skrift inkluderande historien om tillkomsten av alla fyrar. Läs mer >>>'},{lat: 60.079557, lng: 19.933650, color: "blue", info: '

Fiskets ansikten

Syftet med projektet är att genom 3 olika korta videoporträtt visa hur människor skapar sin försörjning och livsstil runt fisket och fiskandet på Åland. Detta för att visa att utkomst från havet fortfarande är ett möjligt val för människor som vill skapa sin egen försörjning och framtid. I porträtten är det tänkt att skildra en yrkesfiskare, en fiskeguide och en fiskodlingsarbetare. Dessa videoporträtt kommer att ackompanjera en kampanj för att främja konsumtionen av lokal fisk på Åland, samt visas under en skolturné för åländska högstadieelever. Läs mer >>'},{lat: 60.10769100279119, lng: 19.889176642714908, color: "blue", info: '

Fiskvandringsled Torpfjärden

Torpfjärden utgör en av få lämpliga lekplatser i Hammaruddaområdet, där även större fisketurism bedrivs vilka är samhällsekonomiskt viktiga, men även ur rekreationssynpunkt för lokalbefolkning. Projektet vill gynna naturlig fiskreproduktion, få mer fisk i sjön samt rovfiskar som gynnar vattenkvaliteten. Projektet genomförs inom Leader Ålands temaprojekt Fisken ska fram.
Läs mer >>'},{lat: 60.165477, lng: 20.042264, color: "blue", info: '

Fiskvandringsled Österviken

Österviken i Jomala Ytterby är en viktig reproduktionsplats för olika fiskarter. Österviken har de sista åren växt igen kraftigt. Hindret för att fisken skall passera till lämpliga områden för lek intetgörs av den kraftigt växande vassen. Kan en mindre kanal öppnas ges fri passage för olika fiskar att leka. Projektet klipper vass under minst två år för att öppna vandringsled till fisklekområde, med entreprenör och talkoarbete. Tanken är att klippa ”vattenspeglar” och lämna vass ut mot viken kvar för att hindra gödningsmedel från att få fri passage ut mot vattnet. Efter ddet en kartering och undersökning av möjlighet att bygga fosfor-/kvävefällor. Detta arbete sker i samverkan med experthjälpt. Eventuellt en mindre muddring om cirka 50 kvm. Österviken utgör en av kanske viktigaste lekområdena i östra Jomala, där även större fisketurism bedrivs vilka är samhällsekonomiskt viktiga, men även ur rekreationssynpunkt för lokalbefolkning.
Projektet genomförs inom Leader Ålands temaprojekt Fisken ska fram. Läs mer här>>'},{lat: 60.176684, lng: 20.013577, color: "blue", info: '

Fiskvandringsled Ösundet

Ösundet i Jomala Ytterby är en viktig reproduktionsplats för olika fiskarter. Ösundet har de sista åren växt igen kraftigt. Hindret för att fisken skall passera till lämpliga områden för lek intetgörs av den kraftigt växande vassen. Projektet innefattar klippning av vass. Kan en mindre kanal öppnas ges fri passage för olika fiskar att leka. Den inre delen av viken kommer dessutom att klippas så att det skapas ”vattenspeglar” som skydd för fisk/fågel, samt hindra att gödningsmedel rinner direkt ut i vattnet. Ösundet utgör en väldigt lämplig lekplats för områdena Ytterby, Jomalaby och Björköby, där även större fisketurism bedrivs.
Projektet genomförs inom Leader Ålands temaprojekt Fisken ska fram. Läs mer här>>'},{lat: 59.937711, lng: 20.874057, color: "blue", info: '

Fiskvåtmark Skvaltbäcken

Överboda fiskelag skall skapa en fiskvåtmark (ca 1 600 m2) i en mindre vassvik med ett större dikesutflöde. En 60 meter lång vall i vikens ytterkant och två mindre vallar inne i viken anläggs. Detta bör översvämma hela viken och tillgängliggöra den för lekande fisk. En längre ränna konstrueras i våtmarkens strandkant ut till havet för att fokusera vattenflödet och göra fallhöjden tillräckligt låg för att fisk skall kunna simma in i våtmarken. Fiskrom från ett lokalt sötvattenssystem kläcks och planteras in och präglas på det nyskapade lekområdet. Området undersöks åren efter våtmarkens anläggande om där förekommer lekfisk eller yngel.
Projektet genomförs inom Leader Ålands temaprojekt Fisken ska fram. Läs mer här>>'},{lat: 60.103670, lng: 19.928577, color: "yellow", info: '

FM i Mathantverk 2021

De nationella tävlingen i mathantverk arrangeras med syfte att bevara och utveckla lokal matkultur, göra mathantverket känt och stimulera dess utveckling. Mathantverkarna motiveras i sitt arbete och inspireras att utveckla sina företag och produkter samtidigt som konsumenternas medvetenhet ökar. Kulturarvet bevaras och utvecklas och fler lokalproducerade produkter når marknaden. FM i Mathantverk 2021 arrangeras av Högskolan på Åland. Mathantverket och dess produkter lyfter Åland som matdestination vilket möter besökares ökade intresse av att uppleva smaker och produktion på plats. Kunskap om mathantverk, lokala produkter, påverkan på miljön, eventproduktion, produktutveckling, marknadsföring, kommunikation och annat som relaterar till teman mathantverk och event delas och sprids på många nivåer i både små och stora nätverk. Läs mer >>'},{lat: 60.084531, lng: 19.944642, color: "yellow", info: '

Folkdans & ungdomar

På Åland hölls den första folkdansuppvisningen i samband med den stora Sångfesten i Mariehamn 1922. Folkdansarna på Åland r.f är en av avtalsparterna i samarbetsorganet Nordlekrådet för folkdans och folkmusik i Norden. Projektet har som mål att på hemmaplan visa de nordiska folkdanstraditionerna och väcka intresse bland de unga, genom ett läger i juli 2019 för ungdomar i åldern 12-20 år i samband med ett nordiskt folkdansevenemang på Åland. Varje nordiskt land och självstyrande område har en långfolkdans- och folkmusiktradition med likheter och olikheter. Vår målsättning är att de folkliga traditionerna, som är en viktig del av vårt kulturarv på Åland, inte ska försvinna.
Läs mer >>'},{lat: 60.11066495079007, lng: 20.68328785605682, color: "yellow", info: '

Frisbeegolf Sottunga

Anläggande av en frisbeegolfbana i hamnområdet på Sottunga. Röjning av skog, byggnad av plattformar samt montering av korgar. Läs mer >>'},{lat: 60.037366, lng: 19.972015, color: "blue", info: '

Förbättrad fiskvandringsled, Nåtö

Åtgärder för att säkerställa tillgången på vatten i vandringsleden i Långvarpet, Nåtö, Lemland särskilt under den tid då den huvudsakliga lekvandringen sker tiden april-maj.

Läs mer >>'},{lat: 60.129891, lng: 19.947592, color: "yellow", info: '

Förbättring av vattenanvändningen på Travbanan

För att inte belasta dricksvattentillgången, vill Ålands hästsportsförening anlägga en borrbrunn på deras område med en tillhörande vattencistern för lagring av vatten. Detta för att kunna sköta bevattningen av ridbanorna och travbanan vilket är ett måste för att kunna hålla dem i tävlingsbartskick. Läs mer >>'},{lat: 60.327795, lng: 19.712519, color: "blue", info: '

Förbättringar för fiskens lekområde vid Skråbjörkö

Hemviken är en av de få dokumenterade lekvikar för bl.a. gäddan i den nordvästra skärgården. Vassbältet har vuxit sig kraftigare år efter år och en märkbar försämring av bottenfaunan uppstått. På grund av Hemvikens djup som är störst längre in i viken har en sedimentering uppstått som på sikt hotar att kväva kransalgerna. Syftet är att förbättra och stoppa en ökad sedimentering genom att bekämpa vassen under två år i följd.
Projektet genomförs inom Leader Ålands temaprojekt Fisken ska fram.
Läs mer >>'},{lat: 60.320083, lng: 19.778203, color: "yellow", info: '

Grunnebetet Bockberg

Upprustning av naturbete/strandäng, som öppnar upp den åländska landskapsbilden i norra Hammarland. Det gamla kobetet vid samfälld strand mot Korsnäsfjärden och unika kanalinlopp till Norrviken i Strömma är i dagsläget svårtillgängligt. Projektet bidrar till bättre tillgänglighet till området, både från land och hav. Platsen är en gammal fiske- och båtplats och troligen har ett också ett varv funnits här. Området har ett mycket varierande trädbestånd och förutom de vanliga trädslagen även lönn, alm, vildäppel och hassel - alltså alla på Åland förekommande trädslag (förutom idegran). Naturen är variationsrik; gamla ståtliga träd, höga branta berg och fin utsikt mot fjärden och Geta.

Läs mer >>'},{lat: 60.010410, lng: 20.216824, color: "blue", info: '

Gäddans väg till Öjfladorna

Wessingsboda bys fiskelag och samfällda vill åtgärda ett vandringshinder, i form av en tröskel, i vandringsleden mellan kusten till de två våtmarkerna Södra och Norra Öfladan, Lemland. De vill i projektet även förbättra vandringsleden som nyter an de båda våtmarkerna och på så sätt säkerställa större vandringsframgång för reproduktivt mogna individer av främst gädda och abborre. Våtmarkerna är idag tillgängliga för fiskarterna enbart vid väldigt fördelaktiga vårfloder (rikligt med smältvatten), de hoppas att med åtgärderna kunna säkerställa en mer frekvent vandring och en signifikant ökning av individantalet i omkringliggande kustvatten.
Läs mer >>'},{lat: 60.345596, lng: 19.811694, color: "blue", info: '

Gäddfabrik, Snäckö

Snäckö bys fiskelag restaurerar ett tidigare vattenområde som nu är igenväxt med vass och sediment, genom att gräva bort fyllningen. Vattnet kan då rinna ner från berget igen, vilket gör att vattnet blir bräckt igen och platsen kan bli en lekplats för gäddor.

Läs mer >>'},{lat: 60.106127, lng: 19.747078, color: "yellow", info: '

Hammarudda multifunktionella våtmark

På Hammarudda Gård bedrivs ett aktivt skogsbruk, vilket även innefattar viss dikning i samband med avverkningar. Projektet skapar en våtmark/sedimenteringsbassäng innan vattnet rinner ut i Åland hav. och ett kommunikationsmaterial som fungerar som lättillgänglig vägledning för lantbrukare och markägare som är intresserade av att anlägga en våtmark. Läs mer här >>'},{lat: 60.069912, lng: 19.757458, color: "blue", info: '

Havsöring från hav till hav

Havsöring från hav till hav är ett samarbetsprojekt mellan två Leaderområden. Åland och Bohuslän är två nordiska sportfiskedestinationer som har ambitionen att locka till sig fler havsöringsfiskare. I Bohuslän, som har en liknande skärgårdsmiljö som Åland, finns pågående sportfiskeprojekt Fjordguiderna och Havsöringsvägen och på Åland har vi en liknande struktur med liknande projekt som idag får stöd via Leader. Målsättningen är att samla våra gemensamma nämnare kring havsöringsfisketurismen och tillsammans marknadsföra våra produkter mot en internationell arena. Genom att förena våra resurser kan vi boka upp större mässytor och synas bättre. Samtidigt stärker vi banden mellan Leaderområdena genom att representanter från Leaderkontoret och de lokala aktionsgrupperna besöker respektive land och får en genomgång av hur man bedriver Leaderarbetet lokalt. Läs mer här >>'},{lat: 60.257081, lng: 20.404768, color: "blue", info: '

Hullvik brygga

Vårdöby fiskelag grundreparerar Hullvik postbrygga, som i generationer har fungerat som fisklandningsplats och servicebrygga för fiskets behov. Bryggan har fortsättningsvis användning som servicebrygga för fiskare och fiskodlare, samt som brygga för utsättning av fiskyngel. Platsen är historisk eftersom den gamla postrotevägen även gick till Hullvik. Postrotevägen och bron är öppen för allmänheten. Läs mer >>'},{lat: 60.137413844814326, lng: 20.964196536690228, color: "yellow", info: '

Hur bobara är vi?

Företagsam Skärgårds projekt ska ta fram bobarhetsanalyser för samtliga skärgårdskommuner på Åland. Läs mer >>'},{lat: 60.09803644168595, lng: 19.934525371383113, color: "yellow", info: '

Häng med upp på nätet!











Projektet ger en möjlighet för den äldre gruppen av befolkningen i synnerhet att få känna digital delaktighet och har en positiv effekt på jämställdhet genom att ge inspiration till och kunskap om nya sätt att träffas och verka i samhället på ett digitalt sätt. Projektet öppnar upp möjligheter att få kontakt med många äldre på ett coronasäkert sätt, både genom en digital mötes plattform men också med social media (Facebook). Projektet inkluderar start av e-post och Facebook konton. Minska social distansering och bli mer inkluderade i digitala världen. Läs mer>>









'},{lat: 59.946538, lng: 20.879563, color: "yellow", info: '

Härbärget på Kökar

Franciskusdagarna ordnas årligen på Kökar. Den arrangerade föreningen Franciskus på Kökar rf avser att ordna ett enkelt härbärge för tillresta pilgrimer. En gammal ladugård, vilken ägs av församilningen har rustats upp till boende. Föreningen är partner i ett stort pilgrimsprojekt med Åbo Akademi som huvudman, som syftar till att utveckla en Sankt Olovs-led från Åboland över Kökar, Sottunga och fasta Åland vidare till Sverige och Trondheim. Härbärget är en viktig och kompletterande komponent i denna led.
Läs mer >>

 '},{lat: 59.916776, lng: 20.913571, color: "blue", info: '

Inköp av septiktank tömningspump

Karlby samfälligheter/fiskelags syfte med projektet är att tillgängliggöra tömning av septiktankar och reducera utläpp av kväve och fosfor och därmed minska övergödningen i området. Läs mer >>'},{lat: 59.983814, lng: 19.816638, color: "blue", info: '

Inspirationsresa till Västkusten

Ett samarbete mellan Skördefestens Vänner, Mathantverkare på Åland och Ålands Fiskare i syfte att nätverka, inspirera till nya idéer och tankar som utvecklar landsbygden/skärgården och skapar nya produkter inom turismnäringen. En organiserad bussresa till orterna Fjällbacka och Klädesholmen (Tjörn), Sverige. Besök till mathantverkare, uppleva storytelling, prova på olika aktiviteter kopplat till fisk/skaldjur, smaka och uppleva havets läckerheter, testa boende vid vattnet och se hur man paketerar de olika produkterna och vad de har för prisbild.
Läs mer >>'},{lat: 60.21469164873918, lng: 19.6622074366229, color: "blue", info: '

Insundet-Träsket reproduktionsområde

Återställande av fiskvandringsled och restaurering av en stenbro i Marby. Läs mer >>'},{lat: 60.120976, lng: 20.253611, color: "yellow", info: '

Integrerad skyddszon i Snicknäs

Lumparlands kommun avser anlägga en integrerad skyddszon (fosforfälla) vid Kapellvikens västra strand invid ett utfallsdike.Genom rening av vattnet som rinner i det aktuella utfallsdiket eftersträvas en förbättrad vattenkvalitet i recipienten Kapellviken. En badplats finns också i viken, vilken tidvis varit omöjlig att använda på grund av vattnets dåliga kvalitet. En bättre vattenkvalitet i viken ökar vikens användningsmöjligheter samt trivseln i området. Läs mer >>'},{lat: 60.526243, lng: 21.072473, color: "yellow", info: '

Jurmo – ger liv i skärgården

Korsvikens Lamm upprustar byn Jurmos gamla betesmarker i samförstånd med markägarna, återupptar betesdrift på några holmar, återskaper och upprätthåller unika växtplatser, presentera växterna och slutligen ge möjlighet att lära sig om nutida och tidigare skärgårdsförhållanden. Det sistnämnda sker med guidning, gångstigar och skyltning.
Läs mer >>'},{lat: 60.399272, lng: 21.029092, color: "yellow", info: '

Jåsholm naturmotionsstig

Brändö idrottsklubb anlägger en naturmotionsstig på Jåsholm söder om Brändö by. Med motionsstigen vill vi främja möjligheterna till vardagsmotion. Naturmotionsstigen på Jåsholm är avsedd för alla kommunens invånare: olika element på stigen tilltalar olika åldersgrupper. Det planeras ett picknickställe, informationstavlor och enkla klätterställningar på området.

Läs mer >>'},{lat: 60.243586, lng: 19.767410, color: "yellow", info: '

Klimatsmart ekologisk odling – för alla generationer

Ekologiska Odlarna på Åland r.f. vill verka för ett ökat odlingsintresse, vidareutveckla odlingsformer som är ekologiska och klimatsmarta och att odla tillsammans med barn. Projektet vill även verka för ökad biodiversitet, ökad kolinlagring och bättre jordhälsa, att ta tillvara vatten samt samarbeta och dela erfarenheter. Detta är tänkt att ske genom kurser, föreläsningar, stöd och en vilja till konstruktiva lösningar, brain-stormning, fortbildning, workshops, resor och gårdsbesök, med uppföljningar, utvärderingar och vidareutveckling.
Läs mer >>'},{lat: 60.179532, lng: 19.970174, color: "blue", info: '

Kräftkurs

Detta projekt är tänkt som ett kurstillfälle i januari 2019 där Ålands hushållningssällskap anlitar Tomas Jansson (www.räddaflodkräftan.se). Kurstillfället är för alla som är intresserade av kräftodling och kräftfiske med flodkräftor. Kursen efterföljs av ett kurstillfälle i fält senare under 2019. Kräftor kan vara ett komplement till den ordinarie verksamheten för någon på den åländska landsbygden. Läs mer >>'},{lat: 60.259525, lng: 20.777791, color: "yellow", info: '

Kumlinge kulturcentrum

Kumlinge byalag omvandlar den gamla folkskolan mitt i Kumlinge by till ett kulturcentrum. Ett sommarcafé har drivits som ett ungdomsprojekt sommartid och därtill erbjuder man också vistelsestipendier för kulturarbetare som vill ha arbetsro under allt från tre månader till ett år. Syftet är att skapa en mötesplats för lokalbefolkningen, skärgårdens besökare och kulturskapande.
Läs mer >>'},{lat: 60.264057583366075, lng: 20.788802135820834, color: "yellow", info: '

Kumlinge Utegym

Föreningen Folkhälsan i Kumlinge avser att bygga ett utegym i närheten till Kumlinge skola
på mark som ägs av kommunen som redan godkände projektet. Utegymmet ska lyfta folkets vilja till motion utomhus och ska förses med olika dels inköpta och dels hembygda konstruktioner och träningsredskap. Läs mer>>'},{lat: 60.287775847404134, lng: 20.25337174176929, color: "blue", info: '

Kungshamnen

Hulta fiskesamfällighet gräver en kanal och anlägger en sjösättningsramp för att öka tillgängligheten till holmar och fiskevatten. Kanalen gynnar även fiskyngel samt fisk i allmänhet, fiskeribyrån utför tillsammans med Husö biologiska station ett forskningsprojekt där före och efter kanalens byggnad. Läs mer>>'},{lat: 60.213300, lng: 19.611560, color: "yellow", info: '

Kvarnen

Byaföreningen Lassa-Långnäs i Eckerö har fått en äldre kvarn i gåva. Kvarnen står idag i Böle i dåligt skick och skall restaureras och flyttas till Lassas i Kyrkoby. Kvarnen blir ett fint komplement till den befintliga gårdstunen som ligger intill huvudvägen.
Läs mer >>'},{lat: 60.290037, lng: 20.787619, color: "blue", info: '

Landningsbrygga Kumlinge

Kumlinge fiskelag planerar anlägga en flytbrygga vid Kumlinge norra fiskehamn. Detta för att de befintliga bryggor som finns där ej är anpassade för mindre båtar. Projektet utförs under 2018. För att underlätta för fiskare och andra personer att ta sig iland på platsen.

Läs mer >>'},{lat: 60.179205, lng: 19.985089, color: "yellow", info: '

Lantbruksmuseum & traktorupplevelser

Ålands veterantraktorklubbs projekt har inrättat ett lantbruksmuseum på Jomala Gård, invid Ålands Landsbygdscentrum samt höjt säkerheten för traktorpullingen i Vessingsboda och byggt en skrinda för traktorturer för barn.

Läs mer här'},{lat: 60.073635, lng: 19.995896, color: "blue", info: '

Lemböte byträsk utfallsdike

Lemböte Samfällda Fiskevatten vill återställa den tidigare fiskevandringsleden mellan sjön och Lemböte byträsk. Läs mer >>'},{lat: 60.252596, lng: 19.911630, color: "yellow", info: '

Levande Markusböle – läktare

Fotbollsplanerna i Markusböle har en lång historia bakom sig med många ungdoms- och seniormatcher som har spelats där. Målet för IFFKs projekt är att renovera huvudläktaren för att fortsätta kunna erbjuda alla åskådare en säker och bekväm upplevelse när de besöker Markusböle för tävlingar, matcher, turneringar, fotbollsskolor och träningar m.m. Det här är ett av flera projekt som IFFK planerar för att utveckla det till ett levande Markusböle.

Läs mer här'},{lat: 60.068337, lng: 19.715429, color: "blue", info: '

Mer åländsk fisk på tallriken

I detta pilotprojekt involveras några utvalda, intresserade aktörer med målet att skapa möjligheter för mer åländsk fisk till konsumenterna på restaurang, med sikte på att bana vägen för hela branschen och på sikt öka lönsamheten för hela kedjan.  Läs mer>>'},{lat: 60.220731, lng: 19.936712, color: "yellow", info: '

Minskade näringsförluster

Målsättningen med projektet Minskade näringsförluster från jordbruksmark inom vattenskyddsområde är att hitta åtgärder som ger vinn-vinn för både jordbrukaren och vattenmiljön, genom t.ex: fältbesök och dikesvandringar med experter som Peter Feuerbach, Dennis Wiström, Johan Rudin, föreläsningar inom t.ex. jordhälsa, strukturkalkning, sedimentationsbassänger och bevattningsdammar, betesmarker samt djur- och vattenhälsa, gårdsvis rådgivning för minskade näringsämnesförluster från jordbruksmark, framtagande av information och informationsmaterial för olika medier med målet att öka kunskapen om jordbruksåtgärder som är bra för vattenmiljön genom t.ex. dokumentering av en eller ett par gårdars rådgivning för att visa som exempel hur det kan se ut och vad det kan ge för resultat, och framtagande av informationsblad och annat informationsmaterial samt filmer om olika åtgärder.
Läs mer >>'},{lat: 60.41267766063389, lng: 21.043617515747012, color: "yellow", info: '

Multikök träffpunkt

Brändö Hembygdsförening renoverar köket i hembygdsgården för att utöka användningsmöjligheterna och att köket skall uppfylla dagens krav. Även salsgolvet renoveras för att skapa möjligheter att ordna såväl stora som små evenemang i lokalen. Renoveringen ger möjlighet att utöka hembygdsföreningens verksamhet och involvera nya invånare. Läs mer >>'},{lat: 60.303526, lng: 21.057884, color: "yellow", info: '

Munsäng 2020

Upprusta och utöka kapaciteten i den gemensamma byhamnen "Munsäng" på Asterholma (Brändö) för småbåtar som är öppen för alla. Hamnen är för trång i förhållande till efterfrågan och pga landhöjningen blir den allt grundare vilket gör att en stor del av hamnen inte längre går att använda. I anslutning till hamnen på det samfällda området finns också en sjöbod som är i akut behov av upprustning innan den annars kommer att förfalla bortom räddning. De gamla sjöbodarna i närheten av vattnet skapar en typisk skärgårdsbild och är viktiga för att bevara den genuina skärgårdsmiljön som finns representerad på Asterholma och som sådan ett exempel för hela den äldre skärgårdskulturen. Läs mer >>'},{lat: 60.469917, lng: 21.064897, color: "yellow", info: '

Naturbeten på Norr-Joffas gård

Tiiskars lamm återställer de gamla naturbeten och mångfalden återskapas på Norr-Joffas gård i Åva. Läs mer >>'},{lat: 60.082314, lng: 20.070877, color: "yellow", info: '

Norrby Ångbåtsbrygga

Den gamla ångbåtsbryggan i Norrby, Lemland, som används främst som badbrygga av barn och ungdomar behöver få ett nytt lock, kompletterande pålar och hopptornet skall bytas ut. Vattendjupet runt bryggan och hopptornet skall uppfylla de krav som ställs för dessa badaktiviteter. Området kring badplatsen skall snyggas till och utvecklas till en inbjudande samlingsplats.
Läs mer >>'},{lat: 60.098256, lng: 20.259332, color: "yellow", info: '

Nybonds i Krogstad

Projektet skall informera och utbilda dagens unga invånare i hur man levde på 1800-1900 talet, genom utställningar och kurser samt olika aktiviteter i gammalt hantverkssysslor samt genom att bevara det unika bostadshuset i Krogstad, Lumparland, som är byggnadsminnesförklarat. För att möjliggöra detta krävs en del renoveringar och investeringar. Samtliga hus skall även invalidanpassas med diskreta ramper. Museigården är öppen för alla invånare och besökare.
Läs mer >>'},{lat: 59.963966980306125, lng: 19.950002227791927, color: "yellow", info: '

Nyhamns Renässans

Renässansen av Nyhamn är en etapp i att skapa en triangel av besöksmål för när- och fjärrturism i den sydvästra skärgården tillsammans med de redan populära besöksmålen Kobba Klintar och Rödhamn. Läs mer >>'},{lat: 60.131277, lng: 19.946966, color: "yellow", info: '

Oval- och passbanan vid Ålandstravet

Àlenskur Islandshästförening bygger en av kombinerad sport- och geadingakeppnibana med tillhörande passbana. Projektet är en förutsättning till att arrangera större mästerskap på Åland, såsom Nordiska Mästerskapen för islandshäst. Projektet skulle medföra en ökad synlighet för den åländska hästsporten, gynna barn- och ungdomar samt verka som en knytpunkt för islanshästintresserade i Norden. Tävlingar av world-ranking-status kan i och med byggnation av en godkänd bana arrangeras på regelbunden basis vilket ökar inresandet till Åland även utanför turismsäsongen. Inresande ekipage och dess följe samt publik innebär ökade hotellövernattningar och restaurangbesök. Banan skulle även vara en förutsättning att arrangera avelsvisningar på Åland, vilket i sin tur skulle sporra den åländska aveln.'},{lat: 60.336939, lng: 20.910537, color: "yellow", info: '

Petterssonsängen

Återställning av naturäng i skärgården. Projektets omfattning är mellan 7 till 8 ha stort markområde som innefattar "Pettersonsängen och Nybroklintarna" och återskapar en öppen äng och sjövik och i vissa delar en våtmark för häckande fågelarter. Resultatet blir en öppen äng och i vissa delar en våtmark för häckande fågelarter som var vanligt förekommande och som sedan länge lämnat dessa förut öppna ängsmarker. Behovet finns också att under några år skapa en bättre och naturligare betesmark för inhyrda kor.
Läs mer >>'},{lat: 60.099044, lng: 19.966633, color: "yellow", info: '

Prentisarnas förberedelser för Tall Ships Race 2021

Skeppsföreningen Albanus arrangerar ungdomsseglingar där målet är att segla Tall Ships Race i Östersjön 2021

Läs mer här'},{lat: 59.990002, lng: 20.319535, color: "yellow", info: '

Rastplats Bråttö vik

Föglö kommun vill skapa en naturnära rastplats vid Bråttö vik som i nuläget saknar allmänna områden. Marken kommer arrenderas. Målet är att platsen ska bibehållas så nära sitt originalskick som möjligt och att platsens ”inredning” ska smälta in i omgivningen. Läs mer >>'},{lat: 60.091267, lng: 19.993207, color: "blue", info: '

Rastplatser i skärgården

Ålands organiserade fiskeguider rf ämnar skapa minst fyra nya rastplatser i skärgården tillgänglig för allmänheten i syfte att öka fiske- och naturupplevelser. Platserna kommer, beroende av tillgång och lämplighet förses med betongflytbryggor eller enklare angöringspunkt, förtöjningsbojar, grillplats, stockbänkar, informationsskyltar, väderskydd. Två av platserna kommer handikappanpassas och förses med Y-bom samt spång för underlättande av ilandstigning och vistelse. Rastplatsinstallationerna utförs så att de lätt kan monteras ned och lämna platsen oberörd med undantag för fåtalet borrhål i berg. Platserna kommer skötas av föreningens medlemmar de fem första åren med målsättning att därefter fortsätta utveckla rastplatserna tillsammans med markägare. Läs mer >>'},{lat: 60.177371, lng: 19.990586, color: "yellow", info: '

Reningsdamm vid Storängsdikets mynning

Projektet går ut på att bygga en reningdamm vid mynningen av Storängsdiket i Jomala. Syftet med reningsdammen är att minska mängden närsalter (fosfor och kväve) till Lumparn och vidare till Östersjön.

Läs mer här'},{lat: 60.237519744031765, lng: 19.857145812001466, color: "yellow", info: '

Renovering av Bamböle bryggas hopptornsdel

Finströms kommun söker stöd för att förbättra säkerheten och tillgängligheten i Bamböle badstrand genom att renovera den yttersta delen av bryggan där hopptornet står samt bygga en ramp till omklädningsrummen. Läs mer >>'},{lat: 60.358294, lng: 20.645748, color: "blue", info: '

Renovering av fiskestuga på Dömmarskär

Enklinge fiskelag förvaltar en fiskestuga på holmen Dömmarskär, väster om Enklinge. Holmen är en del av Enklinges samfällda landområden och där har tidigare funnits ett fiskeläge. Stugan är i stort behov av renovering för att kunna nyttjas av kommande generationer. Tanken är att en stor del av arbetet skall utföras på talko. Målgruppen är lokala ortsbor, lokala fiskare samt sportfiskare. Fotograf: Erkki Santamala Läs mer >>'},{lat: 60.32923236651939, lng: 19.83033412274858, color: "blue", info: '

Restaurering av fiskens lekområden vid Barskär

Vassröjning under 2021-2022 med hjälp av företaget Aletob samt talkoarbete för hand samt vassröjning med egen båt och klippaggregat. Projektet eftersträvar att restaurera ett gynnsamt lekområde för vårlekande fiskarter (gädda,abborre, mörtfiskar) då vassen i dagsläget utgör ett vandringshinder i sundet mellan Barskär och Pantsarnäs. Läs mer>>'},{lat: 60.310846, lng: 19.756572, color: "blue", info: '

Restaurering av fiskväg till Leviksfjärden

Samfälligheten ämnar rensa upp existerande vandringshinder samt förenklar vandring för lekvandrande fisk till Leviksfjärden, Hammarland. Arbetet sker genom vassklippning, försiktig grävning samt handkraft, det innefattar både köptjänst och talkoarbete. Läs mer >>'},{lat: 60.361335, lng: 19.757488, color: "blue", info: '

Restaurering av lekområden i Strömmen

Haga bys fiskelag och Isaksö fiskelag rensar upp och restaurerar lekområden för vårlekande fiskarter i Strömmen, Geta mellan Andersö och Isaksö. Vassklippning utförs som köptjänst och planering, uppföljning och assistans sker med talko (handkraft + egna maskiner).
Läs mer>>'},{lat: 60.254687, lng: 20.230812, color: "yellow", info: '

Restaurering av naturbeten i Mångstekta

Restaurering av ca 5,5 ha skog & ängsmark som skall stängslas in för att betas av mjölkkor som tagits ur mjölkproduktion. Stora delar av betet behöver röjas upp från träd/buskar/sly för att djuren skall kunna beta samt sätta upp staket. Målet är att få betesmarker öppna med hjälp av betesdjuren, minska parasittryck i markerna med hjälp av växelbete. Öka samarbete med flera gårdar. Ett smakrikt naturbeteskött som kan erbjudas både direkt till konsument och till restauranger. Läs mer >>'},{lat: 60.209351, lng: 20.216236, color: "blue", info: '

Restaurering av våtmarksområde i Gloet

Gloet i Bomarsund är en del av ett större område rikt på kulturminnen. Historiska kartor visar att Gloet har varit en vattenspegel åtminstone tidvis under året ända fram tills 1936. Projektet ämnar återställa den vattenspegeln och anlägga en våtmark för vårlekande fiskarter och deras reproduktion. Våtmarken anläggs enligt ett fungerande koncept som kallas ”gäddfabrik”. genom åtgärden återskapa en landskapsbild som tidigare funnits samt iordningställa ett lekområde för vårlekande fiskarter, främst rovfisk som gädda och abborre.  I projektet kombineras fiskevård med jaktvård och naturrekreation med vandringsled, informationsskyltar om naturvärdena inom våtmarksområdet samt utkiksplatser och fågeltorn. Läs mer >>'},{lat: 59.920996, lng: 20.907824, color: "blue", info: '

Reveldiket

Karlby samfällighet och fiskelag rensar ett existerande vandringshinder för lekvandrande fisk i Reveldiket, Kökar. Vandringshindret som består av ett tätt vassbälte på två platser begränsar och misstänks t.o.m. hindra vandring genom diket för lekmogna individer till lekområden ovanför. I samband med det första vassbältet sett från kustlinjen finns en tröskel i diket, från ombyggnad av vägen bredvid. Det gör att i diket finns nu ett djupare område ovan tröskeln som har karaktärsdrag av en fosforfälla och sedimentationsdamm. Denna skulle projektet också vilja bredda för att ge den bättre förutsättningar att fungera som en sedimentationsdamm. Dammen är i dagsläget ca 50 cm djup vid lågt vattenstånd och projektet ämnar inte göra den djupare utan att bredda den för att få vattnet att sakta ner ytterligare och ge fosforpartiklar chans att sedimentera till bottnen.
Projektet genomförs inom Leader Ålands temaprojekt Fisken ska fram.
Läs mer >>'},{lat: 60.34928735440467, lng: 20.0999789919484, color: "blue", info: '

Rädda Bertby viken

Projektet skall skapa bättre förutsättningar för vattenmiljön och fisken i Bertbyik, Saltvik. Vassklippning behöver göras för att minska mängden näringskällor, öka vattengenomströmning och förbättra fiskens lekplatser. Värdena som tagits i vattnet augusti 2020 visar på att det är tveksamt om fisk kan fortplanta sig. Vidare behöver det göras en utredning som tar grundligare vattenprover under en längre tid samt att utredningen visar på vilka åtgärder som beöver göras utöver vassklippning. Läs mer >>'},{lat: 60.282224, lng: 20.794288, color: "blue", info: '

Rädda Ämtvik

Förbättring av lekområde och vattenmiljö i Ämtvik, Kumlinge genom mindre åtgärder gällande minskning av vassens utbredning och täthet.

Läs mer >>'},{lat: 60.116141, lng: 19.814907, color: "yellow", info: '

Räddande av Gottbysunds naturbiotop

Upplev i 360 här >>
Ett restaureringsprojekt av naturbiotop som över tid leder till ett öppet landskap rikt på en mångfald av fauna och flora, där ekologiska kor kommer beta fritt och turister och lokalbefolkning kan beskåda det på sin väg ner till simstranden, Gottbysund.

Läs mer här >>'},{lat: 60.232758, lng: 19.746158, color: "yellow", info: '

Sedimenteringsdamm i Lillbolstaby

Upplev i 360 här >>
Anläggning av fosforfälla/sedimenteringsdamm i anslutning till Kyrkträskdiket i Hammarland. Diket breddas och fördjupas på ändamålsenligt sätt för att både samla upp näring och möjliggöra bevattning av grödor som kan absorbera näringsämnen som har utlakats till vattendraget. Utförs av markägaren med tillstånd av dikeslaget. Vattenkapaciteten i fosforfällan kommer att bli för liten för att kunna bevattna grödor ifrån.

Fällan minskar utlakningen av gödselämnen från åkrar till Östersjön genom att samla upp ämnena i sediment som sjunker till botten och kan därefter tas tillvara för att utnyttja näringen på bästa möjliga sätt. Det finns även möjlighet för en ökad biodiversitet i form av vattenlevande organismer samt fåglar som söker sig till vattensamlingar. Som komplement till denna anläggning kan även en bevattningsdamm anläggas dit det kommer att pumpas upp vatten under vårflödet för att på så sätt även minska trycket på fosforfällan och får en effektivare uppsamling av näringsämnen. Projektet kan även ses som ett exempel hur man kan anlägga liknande sedimenteringsdammar på andra ställen.

Läs mer >>

'},{lat: 60.105067, lng: 19.944995, color: "yellow", info: '

Segeljakten Alanta

Projektet syftar till att överföra kunskap från en nuvarande äldre generation båtbyggare till en grupp yngre lärlingar. Detta sker genom byggandet av segeljakten Alanta i Sjökvarteret i Mariehamn som är en rekonstruktion av en åländsk jakt från mitten på 1800-talet. Bygget och byggmetoderna kommer noggrant att dokumenteras, för att fungera som ett stöd för initiativtagare till liknande projekt och båtbyggare. I praktiken kommer en båtbyggnadsmästare att hyras in. Denne kommer sedan att lära upp tre till fyra lärlingar (som redan är båtbyggare) i byggmetodens speciella facetter. Deras arbete dokumenteras av dem själva löpande med bilder och film, samt så ofta som möjligt även av externa filmare. Projektet är med på förteckningen över projekt som skall leda till att klinkbygge av båtar klassas som ett immateriellt världsarv av UNESCO. Den valda byggtekniken på ”klink utan mallar” är unik för de nordiska länderna och denna kulturellt värdefulla hantverksmetod kommer genom projektet att föras vidare till ny generation båtbyggare. Resultatet blir således överförd kunskap och dokumenterad byggmetod. Dokumentationen kommer att finnas i bokform, som ett antal filmer och klipp samt som beskrivningar i en databas. Denna projektdatabas kommer att vara tillgänglig för EBA, european boating association. Föreningen kommer att dokumentera arbetet med film, stillbilder och i text. Det råmaterialet kommer sedan att överföras till Ålands Museum och Ålands Sjöfartsmuseum för att där kunna arkiveras och vara lätt tillgängligt för alla som har intresse av det.

Läs mer här'},{lat: 60.089891, lng: 20.508726, color: "blue", info: '

Sjösättningsramp Nötö bro

Öka tillgängligheten till Nötö Bys samfällda vattenområden genom anläggande av en sjösättningsramp vid Nötö bro.
Läs mer >>'},{lat: 60.308586, lng: 19.942664, color: "blue", info: '

Sjösättningsramp Vandöfjärden

Samfälligheten för Ödkarby Sålis och Ovanåker byar har ökat tillgängligheten samt övervakning av fiske i Vandöfjärden genom att skapat en sjösättningsramp med parkering.

Läs mer >>'},{lat: 60.304591, lng: 20.619889, color: "yellow", info: '

Skärgården i mitt hjärta

Företagsam Skärgård genomför ett kommunikationsprojekt för att främja, lyfta och utveckla skärgårdens företagande genom olika kurser i bland annat social media, webbkommunikation, kundbemötande m.m. Målet är att höja kunskapen om skärgården och på sikt öka andelen inresande och inflyttande till Ålands skärgård och stärka upp de lokala ekonomierna. Läs mer >>'},{lat: 60.27675384966022, lng: 20.00351111385668, color: "yellow", info: '

Snösystem

Germundö Alpin rf effektiviserar snöläggningen i slalombacken. Läs mer >>'},{lat: 60.032476, lng: 19.883903, color: "yellow", info: '

Solel på Kobbarna

Kobba Klintars vänner installerar solceller på södra sidan taket till toaletterna och att installera en elcentral i oljemagasinet. Projektets mål är att minska användningen av bensin på Kobba klintar. Idag använder vi ett bensindrivet elverk. När projektet är genomfört kommer det gamla elverket att finnas kvar som reservströmkälla. Installationerna beräknas utföras under våren 2020 så att det nya systemet kan användas när caféet öppnar för säsongen vid midsommar.
Läs mer här >>

 '},{lat: 60.258049491170325, lng: 19.592989011306774, color: "yellow", info: '

Solvallens utegym

Lokalföreningarna Eckerö idrottsklubb och Folkhälsan i Eckerö kommer gemensamt att bygga ett utegym vid idrottsplatsen Solvallen i Eckerö. Solvallen är en idrottsplats med fotbollsplan och friidrottsytor samt ett klubbhus med omklädningsrum och förvaring. I anslutning till Solvallen finns en motionsbana som sommartid används flitigt av motionärer och vintertid finns skidspår där i mån av snö. Syftet med projektet är att främja kommuninvånarnas hälsa genom att erbjuda mer möjlighet till träning i hemkommunen samtidigt som de får vara ute i naturen året runt.
Läs mer>>'},{lat: 60.1061258149579, lng: 19.945243869661287, color: "yellow", info: '

Stiftelsen Emelias spikar

I samband med galeasbygget Emelia ska stiftelsens volontärer tillverka 10 000 kopparspikar och lära ut traditionen. Läs mer här >>'},{lat: 60.250193, lng: 20.112095, color: "yellow", info: '

Stillhetens trädgård

Stillhetens trädgård vid anrika Sunds prästgård, uppförd 1788, kommer undan för undan att väckas ur sin törnrosasömn tack vare engagerade frivilliga inom föreningen Den Inre Oasen r.f. Trädgården kommer att bli en källa för stillhet och ro, men även för kunskap, skönhet och upplevelse. Genom föreningens kärnverksamhet kan tillgängligheten både fysiskt och mentalt bli en oas för många människor. Projektet innefattar anläggandet av köksträdgården på västra sidan och restaurering av befintlig stenmur och terrass på södra sidan om huset. Köksträdgården består av tre terrasser (10 m långa) med gångar för rullstolsbundna emellan. Bredvid terrassen med odlingslådor byggs ett redskapsskjul upptill som fortsätter med ett växthus nertill och en stor sittplats utanför växthuset. Läs mer >>'},{lat: 59.967357, lng: 19.951252, color: "yellow", info: '

Stora Båtskär

Föreningen Stora Båtskär rf har i nära samarbete med Archipelago Pares rf bestämt att restaurera lotsstugan på Stora Båtskär i Nyhamns arkipelagen och skapa ett nytt besöksmål med fokus på kulturhistoria i ytterskärgården med inriktning på samspelet mellan människan och naturen. Första etappen i projektet är avgörande för att det skall gå att genomföra och det gäller återställande av den flera hundra år gamla lotshamnen samt att så omgående som möjligt renovera utsidan av lotsstugan så att den blir tät förrän skadorna blir ännu större. Läs mer >>'},{lat: 60.131501, lng: 20.481674, color: "yellow", info: '

Strandäng på Rågskär

En igenväxt strandäng i Rågskärs sund ska återställas genom röjningsarbete, traditionell slåtter och bete för att gynna den biologiska mångfalden både på land och i vattnet. Genom åtgärden förbättras sundets status som lekområde för fisk, bl.a. gädda, abborre, områdets betydelse som häckningsmiljö för fåglar och på strandängen gynnas värdefull ängsflora vilket skapar förutsättningar för många arter. Åtgärderna genomförs genom talkoarbete i huvudsak av familjen Juslin och andra naturvårdsintresserade, samt familjens ålandsfår. I området vidtas också andra åtgärder för att öka den biologiska mångfalden, som uppsättning av holkar, skötsel av partierna med ljung på holmens östra sida samt kontroll av marklevande predatorer, framför allt de invasiva arterna mårdhund och mink.
Läs mer >>'},{lat: 60.360501, lng: 20.141014, color: "blue", info: '

Ståtar, späck och skrävlor

Archipelago Pares vill öka intresset och förståelsen för vår uråldriga säljaktstradition på Åland. Sälens fantastiska återhämtning i Östersjön medför en i dagsläget nästan helt outnyttjad resurs, något vi tror beror på dels handelsförbudet med sälprodukter men också en försvinnande kunskap i hur jakt och tillvaratagande skall gå till. Läs mer >>'},{lat: 60.482600, lng: 21.077282, color: "blue", info: '

Så in i vassen!

Fiskelagen på Brändö samarbetar med lantbrukare under 2020 för att på ett regenerativt sätt utnyttja vassen (Phragmites australis) som en resurs i ett lokalt näringskretslopp. Koordinerade miljöförbättrande insatser stärker biologisk mångfald och bidrar till bättre strand-, vatten-, och fiskevård. Pilotprojektet jobbar fram en modell för att skapa underlag för en fortsatt kontinuerlig verksamhet. Projektet är en miljöförbättrande åtgärd som har för avsikt att på ett betydande sätt minska näringsbelastningen. Läs mer >>'},{lat: 59.93185447224045, lng: 20.95710868283347, color: "blue", info: '

Såvera Södersundet!

Finnö, Österbygge och Öfverboda fiskelagen ämnar med gemensamma krafter restaurera en viktig biotop för fisk och fågel och därmed skapa förutsättningar för vidare arbete för miljövård. Läs mer>>'},{lat: 60.28438861911722, lng: 20.091809756059185, color: "blue", info: '

Ta tillvara sälskinn

Ålands slöjd och konsthantverk anordnar kurser i ekologisk, traditionell garvning och sömnad av sälskinn. För att öka intresset för en etisk säljakt och därmed effektivare kunna skydda lokala fiskbestånd behöver vi ha kunskaperna att ta vara på bytet. Målgruppen är främst jägare och hantverkare. Läs mer>>'},{lat: 60.107015517341644, lng: 19.941688239090965, color: "blue", info: '

Temadagar om åländsk fisk för kockstudenter

Ålands fiskodlarförening ska i samråd med Ålands gymnasium och Ålands fiskare planera och genomföra två temadagar om fisk för kockstuderande vid Hotell och Restaurangskolan, samt ta fram informationsmaterial. Läs mer >>'},{lat: 60.178609, lng: 19.984277, color: "yellow", info: '

Terroir- och merroiratlas

Landsbygdsutvecklingen (Ålands landskapsregering), kartlägger och sammanställer en terroir- och merroiratlas över Åland.
Atlasen ska ge en översiktlig bild av hur livsmedelsproduktion och förädling har sett ut på Åland från sekelskiftet 1800 fram till idag.
Terroir beskriver hur produkter från en viss region smakar och länkar ett livsmedels sensoriska egenskaper till den plats där produkten är framställd, genom att kartlägga de resurser, traditioner, jordmåner, klimat och know-how som gett upphov till produkten. Merroir beskriver specifika havsrelaterade karaktärsdrag.
I atlasen beskrivs Ålands natur- och kulturgeografiska förutsättningar, produktionsförhållanden och bebyggelse, vilka djur man höll, vad man odlade på sin åker och i sina täppor, hur råvarorna bereddes och vad man åt. Även hur produkterna förädlades, produktbeskrivningar och recept ingår i atlasen. Atlasen är avsedd som ett verktyg för i första hand primärproducenter, livsmedelsförädlare och företag inom besöksnäringen för att utveckla koncept och historieberättande kring både nya och redan befintliga produkter. Den kan även användas av handeln och kök inom offentlig verksamhet för att identifiera områden för samarbete, produktutveckling och innovation. Allt i syfte att behålla eller skapa både traditioner och arbeten på landsbygden.
Läs mer >>'},{lat: 60.131462, lng: 20.666551, color: "yellow", info: '

Traktor & Skjul

Sottunga Hembygdsförening renoverar traktor från 1925 och bygger förvaringsutrymme för traktorn och andra jordbruksredskap i anslutning till hembygdsgården. Redskapen förevisas och beskrivs för allmänheten och traktorn deltar dessutom i utställningar och sammankomster. Under renoveringstiden ordnas öppethus-tillfällen så att allmänheten kan följa med traktorrenoveringen.
Läs mer >>'},{lat: 60.100261, lng: 19.939694, color: "yellow", info: '

Tusenskönan i toppskick

Parken Tusenskönan är en fristad för kulturväxter i centrala Mariehamn. Genom projektet slutförs en större omplantering som talkoarbete, under ledning av kunnig trädgårdsmästare. Deltagarna får kunskap om kulturväxter och trädgårdsskötsel. Projektet gynnar biologisk mångfald och skapar en grön oas, till glädje för ålänningar och besökare. I projektet ingår studiebesök och föreläsningar. Läs mer >>'},{lat: 60.288770, lng: 20.011833, color: "yellow", info: '

Tvåstegsdike i Haga

Projektets målsättning är att anlägga ett tvåstegsdike och en fosforfälla längs ett större utfallsdike som dränerar Storängen i Haga, Saltvik. Syftet är att förbättra vattenkvaliteten i diket och minska erosionen längs dikeskanterna.

Läs mer här >>'},{lat: 59.942131, lng: 20.958102, color: "yellow", info: '

Uppgradering Kökar hembygdsmuseum

Uppgradering av toalett för offentligt bruk, renovering av museets kök, inredning av befintlig ladugård tänkt för att visa konstens Kökar.
Läs mer >>'},{lat: 60.224141677410806, lng: 20.411970118426407, color: "yellow", info: '

Utbyggnad av båthus i Vårdö

Ålands Sjöräddningssällskap rf bygger ut båthuset i Vårdö för att skapa en bättre miljö för de frivilliga sjöräddare och för att erbjuda en möteslokal för andra ideella aktiva föreningar på Vårdö. Läs mer >>'},{lat: 60.316003, lng: 19.746387, color: "yellow", info: '

Utsiktstorn i Skarpnåtö

Skarpnåtö fiskelag bygger ett utsiktstorn på Klintbergen som en del av Sadelinleden. Tornet beräknas bli ca 10 meter högt och byggs av impregnerade pålar med invändiga trappor. Tornet är tänkt att byggas av byalaget främst i form av talkoarbeten. Projektet är i första hand till för att skapa trivsel för byns invånare samt att utgöra en del av upplevelsen längs Sandelinleden som är en vandringsled. Tornet kommer också att kunna användas för att kontrollera isläget för öborna ute i skärgården. Tornet skall byggas på samma plats som det historiskt funnits ett liknande torn från tiden runt andra världskriget och kommer således att väcka historiska intressen gällande byn och dess närområden är förhoppningen.
Läs mer>>'},{lat: 60.10515193306016, lng: 19.952126058527693, color: "yellow", info: '

Utveckling av Sjökvarterets attraktionskraft

Sjökvarterets attraktionskraft utvecklas för ålänningar och turister genom att förbättra tillgängligheten och infrastrukturen på området.  Läs mer >>'},{lat: 60.222713, lng: 19.987545, color: "yellow", info: '

Vandring på Åland

Projekt Vandring på Åland är ett samarbete mellan Visit Åland, 12 kommuner och 22 vandringsstigar och- leder på Åland. Detta projekt fokuserar på att genomföra följande åtgärder: tydlig vägskyltning, informationsskylt vid startplats och markeringsstolpar, tryckt och -digitalt informationsmaterial, förbättring av fysisk tillgänglighet samt möjlighet till rastplats. Resultatet av projektet gynnar både lokalbefolkning och besökare utifrån i alla åldrar samt främjar hälsa och välmående. På Åland finns en stor variation av vandringsstigar och -leder, där var och en kan hitta sin favorit på basen av det geografiska läget, flora och fauna, sevärt och kultur, sträcka och svårighetsgrad. Målsättningen med projektet är att bättre synliggöra och digitalisera informationen för vandraren. Det ska vara lätt att hitta, förstå och vandra. Detta projekt är ett led i ett långsiktigt arbete med att bygga en reseanledning kring vandring på Åland och på så sätt stärka det gemensamma arbetet mot ett hållbart och bärkraftigt samhälle.
Läs mer >>'},{lat: 60.106215, lng: 20.515833, color: "yellow", info: '

Vargskärsgården

Vargskärs byalag r.f. räddar områdets enda samlingspunkt, den kulturhistoriskt viktiga Vargskärsgården, bl.a. via en takomläggning med mål att motverka utflyttning likväl som att locka till inflyttning. En livskraftig samlingsplats kan i sin tur öppna möjligheten för lokalbefolkningen att befrämja skärgårdens traditioner och kulturarv till kommande generationer.
Läs mer >>'},{lat: 60.252644, lng: 19.819282, color: "blue", info: '

Vassklippning och risvasar i Bamböle

I Bamböle fiskekortsområde pågår ett mycket omfattande turistfiske efter gädda och abborre. Projektet syftar till att förbättra ett mycket välkänt lekområde för främst gädda och abborre men även övriga vitfiskar. De senaste årens kraftiga ökning av vassen orsakar ogenomträngliga passager för fisken. Genom att klippa vassen och skapa mönster underlättas fiskens naturliga lek.
Projektet genomförs inom Leader Ålands temaprojekt Fisken ska fram.
Läs mer >>

'},{lat: 60.10959789459537, lng: 19.79575499349, color: "yellow", info: '

Vassröjning genom Gräset

Vassröjning genom Gräset, ett innanhav mellan Gottby och Djurvik. Målet är att igen öppna upp en i mannaminne använd inomskärs farled för aktivitetsturism och samtidigt förbättra vattengenomströmmning och hjälpa fiskbeståndet. Läs mer >>'},{lat: 60.032203, lng: 19.883388, color: "yellow", info: '

Vattenreningsverk, Kobba Klintar

Titta på 360 bild här

På Kobba Klintar ligger en lotsstation som numera är ur bruk. Kobba Klintar är ett populärt utflyktsmål från Mariehamn. Upprustning av husen och hamnen har skett de senaste åren, och numera används ön bland annat för utställningar. Båken delfinansierades av Leader under programperioden 2007-2013.  Under 2018 har Leader finansierat ett projekt som innefattat inköp och installation av avsaltningsanläggning,vattenreningsverk samt inköp av boj med förankring för pumpen till reningsverket. Målet är att de skall bli självförsörjande med hushållsvatten  och slippa köra ut vatten med båt. I framtiden vill vi installera solpaneler för driften av reningsverket. Nu kommer vattenverket att drivas av vår generator. Målet är att minska miljöbelastningen genom att minska antalet transporter med båt till kobbarna. Under sommaren körs nu flera turer per vecka enbart för vattentransport. Ett annat mål är att på sikt underlätta cafépersonalens arbete.
Läs mer här >>'},{lat: 60.182558, lng: 19.876033, color: "yellow", info: '

Virtuella stängsel för åländska förhållanden

Ålands Hushållningssällskap r.f. vill i samarbete med Sveriges forskningsinstitut RISE genomföra ett projekt där vi testar virtuella stängsel i åländska förhållanden. Projektet ligger som en del i Ålands hållbara livsmedelsstrategi. Naturbeten är en del av Ålands kulturlandskap och bevarandet av dessa är viktigt för att upprätthålla en hög biodiversitet. Ett virtuellt stängsel fungerar så att djuren har en transponder som hänger i ett halsband. Djurägaren ritar upp ett virtuellt stängsel i sin telefon eller på en platta. Djurets transponder känner av om djuret kommer i närheten av det virtuella stängslet med hjälp av GPS teknik. Om djuret närmar sig betets gräns kommer en ljudsignal att höras från transpondern. Ljudsignalen ökar i styrka fram till betets gräns. Om djuret väljer att fortsätta över gränsen får djuret en elstöt från transpondern. Projektets fokus ligger inte i framtagandet av själva tekniken. Tekniken finns redan, vi vill endast testa systemet i åländska förhållanden för att säkerställa att det håller måttet enligt Ålands lagstiftning och kan vara till nytta för biologisk mångfald, djurvälfärd, landskap och lantbrukarens konkurrenskraft på Åland. Läs mer >>'},{lat: 60.269156, lng: 19.932194, color: "yellow", info: '

Visualisering av bygdehistoria

Pålsbölenejdens byalag visualiserar bygden i förgången tid genom katalogisering av sparade bruksföremål och iordningsställning av befintliga utrymmen för detsamma.

Läs mer här'},{lat: 60.242845, lng: 20.340328, color: "yellow", info: '

Våtmark Granlid

Se drönarvideo här >>
Våtmarksprojektets målsättning är att skapa en multifunktionell våtmark vid ett stort utfallsdike från ett jordbruksområde på Vårdö. Detta görs genom att leda vattnet genom det ca 4000 m2 stora området, minska strömningen så att sedimentering sker. Läs mer>>'},{lat: 60.310021, lng: 20.988372, color: "blue", info: '

Våtmark i Byvik

För att skapa bättre förutsättningar för vattenmiljön och den biologiska mångfalden i Byvik har Lappo Sportfiskevatten beslutat anlägga en våtmark i Byvik. Våtmarken fungerar som efterpolering av det vatten som rinner ut från Andelslaget Lappo vatten och miljös reningsverk. Projektet främjar även gäddans lek och stärker därmed beståndet.
Läs mer >>'},{lat: 60.193287, lng: 20.003237, color: "yellow", info: '

Våtmark Ämnäs

Söderbergs Ämnäs/Harry Söderberg avser att nyttja en naturresurs (vatten) i kombination med att skapa en biologisk mångfald på området det gäller. Tanken väcktes fullt ut efter den torra sommaren 2018. Vi avser därmed att skapa en våtmark för att öppna upp platsen, dels som referensanläggning åt Hushållningssällskapet, landskapsregeringens miljöbyrå och jordbruksbyrå dels som besöksplats för Ålands Naturskola, samt övriga intresserade. På området planeras flytbrygga, lusthus, sittplats och skyltar med information. Dessutom kunde man även kunna ta ut en del vatten till bevattning av våra odlingar, vilket finansieras skilt. Väg och vändplan med parkeringsmöjligheter ligger invid området. Läs mer>>'},{lat: 60.268057122943645, lng: 20.247751525430367, color: "blue", info: '

Våtmarksbassäng vid Hulta sundet

Hulta samfällda vatten planerar att anlägga en våtmarksbassäng på tillandningsområde vid Österudden i Hulta sund. Våtmarksbasängen skall utgöra en fisklekplats och har även till syfte att uppta näringsämnen från ett utfallsdike. Läs mer>>'},{lat: 60.206181, lng: 20.685258, color: "blue", info: '

Västersjöprojektet

Restaurering av lekområden för fisk i den avsnörda och vassbevuxna havsviken Västersjö på Seglinge. I detta ingår även  framtagande av informationsmaterial och –skyltar. Syftet är att skapa en fiskevåtmark av hög kvalitet, som är tillgänglig för alla, ex boende på Seglinge/Kumlinge liksom besökare, turister, skolklasser etc.

Läs mer >>'},{lat: 60.099705, lng: 19.938146, color: "yellow", info: '

Windjammerns barn – Syltorkestern

Jazzprojektet Windjammers barn - Syltorkestern, på Åland med omnejd innefattar interaktiva föreställningar i skolor och daghem, öppna jam för barn och ungdomar och seglats till Herräng Dance Camp.
Läs mer >>'},{lat: 60.126661, lng: 19.895203, color: "yellow", info: '

ÅBSK Plan

ÅBSK vill bygga en ny hundplan för hundsporter, såsom agility, rallylydnad mm. Vi avser att först laga en grusplan på vilken vi lägger en begagnad konstgräsmatta. För att kunna utnyttja planen under längre tid vill vi ha belysning på den. Staket måste det vara runt hundplanen.

Läs mer>>'},{lat: 60.167283, lng: 20.334624, color: "yellow", info: '

Ådans vänner

Archipelago Pares rfs projekt Ådans vänner strävar efter att gynna sjöfågelstammarna i landskapet Åland. Projektet är indelat i två huvudkategorier, där den ena linjen fokuserar på stödåtgärder vid häckning och den andra linjen fokuserar på att minska predationen av häckande sjöfågel, bon och ungar.
Läs mer här >>'},{lat: 60.243908311955366, lng: 20.074872462409445, color: "yellow", info: '

Åland Glimrar

Skördefestens Vänner rf vill skapa en gemensam plattform i marknadsföringen av de olika julmarknaderna på Åland, och utvecklar förutom Åland Grönskar och Skördefesten ännu ett evenemang utanför högsäsong för både turister och ålänningar. Läs mer >>'},{lat: 60.363541, lng: 21.055947, color: "yellow", info: '

Återskapande av strandäng

Torsholma Fiske- och Byalag röjer ett ca 4 ha stort område från sly och vass samtidigt som det byggs en inhängnad för highland cattle och får. Projektet återskapar strandängar samt bevarar ängsväxter och för området unika växtarter. Såväl ortsbor som turister får ta del av betande strandängar som idag är sällsynt pga vass och sly.
Läs mer >>'},{lat: 60.240076113928225, lng: 20.119814962128622, color: "yellow", info: '

Återställa betesmark i Jussböle

Återställande av betesmark som varit obetad i ca 35 år. Ytan är ca 2,1 ha. Området ska röjas, träd ska fällas och gamla rostiga maskiner ska föras bort. Området behöver saneras på taggtråd. Två olika typer av staket ska byggas, ett staket bestående av plankor mot boningshusets gårdsplan och resterande del stängslas in med eltråd och stolpar. Tre stycken grindar ska byggas och en ska renoveras och målas. Vi som äger gården ska utföra arbetet tillsammans med våra barn. Läs mer >>'},{lat: 60.316054, lng: 20.993819, color: "yellow", info: '

Öka Lappos attraktionskraft

Syftet med projektet är att göra Lappo till en mer attraktiv destination för besökare, men även att utöka utbudet av aktiviteter för Lappobor. Projektet inbegriper lekplats, omklädningshytt och utegym vid simstranden, förbättrad skyltning över Lappos sevärdheter, rastplatser längs med vandringsleden och ett sjöfararkapell. Läs mer >>'},{lat: 59.942859, lng: 20.868060, color: "yellow", info: '

Öppet Hamnö

Ett igenvuxet Hamnö stängslas så det kan betas av ekologiska ålandsfår. Detta för att hålla vandringslederna och kulturlämningarna tillgängliga för turister, landskapet hålls öppet, den biologiska mångfalden ökar, det lokala näringslivet gynnas och en levande skärgård uppvisas.
Läs mer >>'},{lat: 60.337446, lng: 20.399842, color: "blue", info: '

Öppna Gloet

Projektet avser vidta innovativa åtgärder för att långsiktigt säkerställa lekförutsättningarna i sjön Gloet 300 m uppströms en fiskvandringsled. En igenväxt strandäng öppnas upp för att öka den biologiska mångfalden och återskapa ett naturskönt område i ytterskärgården. Projektets införskaffning av utrustning säkerställer möjligheterna att förvalta området för lång tid framöver i gemensam talkoanda bland ortens invånare och stugägare och avser inspirera övriga områden att vidta liknande åtgärder. Läs mer>>'},{lat: 60.232211, lng: 19.539965, color: "blue", info: '

Öring på Åland

Stiftelsen Ålands Jakt- och Fiskemuseum, Stödföreningen för Ålands Jakt- och Fiskemuseum och Ålands fiskevårdsförening samarbetar för att informera både ålänningar som turister om öringen på Åland, vilka förbättrande åtgärder som gjorts för öringen, var den leker, hur dess livscykel och liv ser ut. Detta kommer att visas genom informationstexter, bildspel och film i Ålands Jakt- och Fiskemuseum i Eckerö. Det kommer också att köpas spellicens och installeras Öringsspelet Trout Route som Västerviks kommun och naturum tagit fram. Spelet åskådliggör öringarnas liv i Östersjön och vilka hot de står inför under sitt liv. Som spelare deltar du interaktivt i att rädda öringar från olika faror som hotar på dess väg upp till bäcken där de ska leka och föröka sig. Detta är ett pedagogiskt och roligt sätt att lära sig mer om både Östersjön, öringar och vad som kan göras för att förbättra förutsättningarna för deras liv. Flera sinnen används och både yngre och äldre besökare kan ta del av kunskapen. Textinformationen översätts även till finska och engelska för att nå en större grupp. De kommer även belysa frågan om hållbart fiske.
Projektet genomförs inom Leader Ålands temaprojekt Fisken ska fram.
Läs mer >>'},{lat: 60.038446, lng: 20.544674, color: "yellow", info: '

Östergårds väderkvarn

Östersocknens byalag har renoverat en väderkvarn från 1900 vid Östergårds i Sommarö, Föglö. Renoveringen skedde omsorgsfullt och kvarnen rustades till ursprungligt skick. Målet är att bevara väderkvarnen och göra den synlig till landskapsvägen, turister och ortsbefolkning får besöka väderkvarnen, inne i kvarnen finns information.
Läs mer >>'},];lang="sv-SE"> Projektkarta – Lokalkraft Leader Åland
Site icon Lokalkraft Leader Åland

Projektkarta

Exit mobile version