Ansök om Leaderstöd

illustration av brev

Ansökan är öppen

Har ni en idé som kan öka attraktionskraften på er ort?
Vi kan bevilja stöd till allmännyttiga investerings- och utvecklingsprojekt. Det kan handla om till exempel platsutveckling, servicetjänster, fritid, miljövård, klimatanpassning eller kunskapsutveckling.

Vi hjälper er inför, under och efter ansökningsprocessen!
Projektansökan kan lämnas in fortlöpande, vi behandlar ansökningar flera gånger per år.

Projektstöd genom Leader
Kan Leader vara en väg att förverkliga er idé?

Vi kan bevilja stöd till allmännyttiga investerings- och utvecklingsprojekt som är till nytta för många och stärker Åland som en plats att bo, leva och verka på.

Passar er idé? Läs mer om våra tre fokusområden här.

Vi hjälper er inför, under och efter ansökningsprocessen!
Projektansökan kan lämnas in fortlöpande, vi behandlar ansökningar flera gånger per år.

Ansökan är öppen

Ansökan är öppen

Kan Leader vara en väg att förverkliga er projektidé?

Vi kan bevilja stöd till allmännyttiga investerings- & utvecklingsprojekt som är till nytta för många och stärker Åland som en plats att bo, leva och verka på.

Passar er idé? Läs mer om våra tre fokusområden här.

Vi hjälper er med ansökan! 

Nyheter

Inspiration

Matkultur

Terroir- och merroiratlasen är ett resultat av ett Leaderprojekt och är ett verktyg för producenter, förädlare och försäljare att använda för att förstå vad som gör just deras produkt unik och därmed stärka sitt varumärke.

Klicka på bilden av atlasen för att ladda ner den som PDF.

"Ibland har vi myndigheter kanske en tendens att förminska Leader till att bara vara en fråga om att fördela pengar till projekt, men Leader är betydligt bredare än så. Det handlar väldigt mycket om människor, att mobilisera engagemang och idéer. Det är den helheten som gör styrkan i Leader."

”Ibland har vi myndigheter kanske en tendens att förminska Leader till att bara vara en fråga om att fördela pengar till projekt, men Leader är betydligt bredare än så. Det handlar väldigt mycket om människor, att mobilisera engagemang och idéer. Det är den helheten som gör styrkan i Leader.”

Klas Fritzon, Tillväxtverket Sverige

Några PROJEKTexempel FRÅN ÅLAND

Över 240 projekt har beviljats Leaderstöd på Åland sedan 2007. En stor del av dem finns att läsa här på hemsidan. 

Multikök träffpunkt

Brändö Hembygdsförening renoverar köket i hembygdsgården för att utöka användningsmöjligheterna och att köket skall uppfylla dagens krav. Även salsgolvet renoveras

Läs mer »
hjärta och äldre som tittar på skärm

Häng med upp på nätet!

Mariehamns pensionärsförening vill tillsammans med samarbetspartners höja de äldres digitala kunskap. Detta projekt ger möjlighet att ”komma upp på nätet”,

Läs mer »
Några exempel på natur & miljöprojekt
vatten och vindkraft

Stora Båtskär

Föreningen Stora Båtskär rf har i nära samarbete med Archipelago Pares rf bestämt att restaurera lotsstugan på Stora Båtskär i

Läs mer »

Våtmark Ämnäs

Söderbergs Ämnäs/Harry Söderberg avser att nyttja en naturresurs (vatten) i kombination med att skapa en biologisk mångfald på området det

Läs mer »

Beviljade Leaderprojekt

Projektkarta
Här kommer vi att lägga upp alla beviljade projekt under programperioden 2023-2027.  Tills dess kan ni bekanta er med alla projekt som beviljats stöd under programperioden 2014-2022. 
Klicka på knappnålarna för att få information om enskilt projekt. Ni kan också sortera efter olika projektkategorier genom att klicka på rubrikerna. 

Leaderprojekt 

Fiskeleaderprojekt

Leaderprojekt indelade i tre fokusområden

Passar ditt projekt in i Leader?

Nerifrån - upp

Initiativet till ett Leaderprojekt ska komma från invånare, grupper, föreningar, företag och organisationer i det aktuella området. Då vet vi att pengarna går till något som verkligen efterfrågas och att erfarenheten lever kvar.

Samverkan

Leaderprojekten kan gärna genomföras som samarbeten med andra för att nå så stora kringeffekter som möjligt. Samarbetet kan vara mellan olika parter ur tredje, offentliga och privata sektorn.

Nytänkande

Vi uppmuntrar innovativa inslag! Nytänkande kan även handla om exempelvis nya arbetssätt för att organisera, lösa problem eller möta behov. Låna och inspireras! En lösning som existerar på en plats kan vara innovativ och nyskapande på en annan.

Överförbarhet

Leaderprojekten ska vara öppna så att nya projekt kan låna ideér av andra eller dra nytta av de erfarenheter tidigare projekt har haft.

Har ni en idé?

Ansökan är öppen!
Ta kontakt för rådgivning.

Strategin

Vår vision är:
En trivsam och hållbar tillvaro för alla

Vi har skrivit en lokal utvecklingsstrategi för perioden 2023-2027 som vi förverkligar genom att bevilja stöd till just era projekt. Målen i strategin ska uppmuntra till insatser för ökad platsutveckling och ett livskraftigt föreningsliv, investeringar och utvecklingsprojekt för minskad miljöpåverkan,  klimatanpassning, utvecklande av vår natur samt kunskapshöjande åtgärder som främjar entreprenörskap, byautveckling och omställning. För att tydliggöra har vi sammanställt dem i tre fokusområden, men vi tror att det är ni som själv vet bäst vad som behövs i just ert område.

Våra tre prioriterade fokusområden:

Fokusområde 1:
Ett attraktivt och levande samhälle ger livskvalitet

Målsättning: Öka attraktionskraften i alla åländska kommuner genom platsutveckling och insatser som ökar trivsel och livskvalitet för de boende utifrån deras villkor, behov och initiativ

Ett livskraftigt föreningsliv med tillgång till aktiviteter och upplevelser för alla, stärker gemenskapen i samhället, kan öka känslan av delaktighet och motverka utanförskap. Natur- och kulturupplevelser, mötesplatser och en utvecklande och stärkande fritid kan göra den lilla orten till en bättre plats att bo, leva och verka på, samtidigt som det lockar till besök.

Längtan till trygghet och natur i samband med möjligheter till multilokalitet/distansarbete kan öka inflyttningen i framtiden, vilket gör det fortsatt viktigt att trygga decentraliseringen. Även här kan lokalbefolkningen och föreningar bidra till att utveckla attraktionskraften i kommunerna. Genom en stärkt samverkan kan de skapa innovativa lösningar för förbättrad och moderniserad service, vilket på sikt kan skapa arbetsplatser och locka både inflyttare och besökare.

Föreningslokaler och andra gemensamma samlingsplatser kan användas på nya, innovativa och hållbara sätt och grundläggande tjänster som försvunnit kan återupplivas i nya förenklade former.

Exempel på insatser och projekt:

  • Fritidsaktiviteter, natur- och kulturupplevelser
  • Projekt som engagerar barn och unga
  • Gemensamma smarta servicelösningar eller insatser som  infrastruktursatsningar eller andra insatser för en smarta landsbygder
  • Projekt som stärker sammanhållningen och delaktigheten på orten
  • Insatser som gynnar ett rikt skärgårdsliv
  • Projekt som engagerar äldre personer
  • Insatser som ökar tillgängligheten, tillexempel genom fysiska investeringar eller digitala verktyg och tjänster
  • Utrymmen för gemensamma distansarbetsplatser

Målsättning: Öka attraktionskraften i alla åländska kommuner genom platsutveckling och insatser som ökar trivsel och livskvalitet för de boende utifrån deras villkor, behov och initiativ.

Exempel på insatser och projekt:

  • Fritidsaktiviteter, natur- och kulturupplevelser
  • Projekt som engagerar barn och unga
  • Gemensamma smarta servicelösningar eller insatser som  infrastruktursatsningar eller andra insatser för en smarta landsbygder
  • Projekt som stärker sammanhållningen och delaktigheten på orten
  • Insatser som gynnar ett rikt skärgårdsliv
  • Projekt som engagerar äldre personer
  • Insatser som ökar tillgängligheten, tillexempel genom fysiska investeringar eller digitala verktyg och tjänster
  • Utrymmen för gemensamma distansarbetsplatser
Fokusområde 2:
Lokalt engagemang för klimatanpassning
och biologisk mångfald

Målsättning: Stödja aktiviteter på lokal nivå för omställning till ett mer klimatneutralt samhälle med en välmående miljö.

När vi pratar om hållbart agerande kopplat till klimat och miljö inom Leader, tänker vi i första hand på insatser för en ökad biodiversitet, att minska övergödningen vid våra stränder och vikar samt att utveckla attraktiva grönområden för boende och besökare.

Men utöver det behövs även andra omställningar göras, som till exempel klimatsmarta lösningar för gemensamma platser och lokaler, utveckling av delningsekonomin, möjliggöra småskalig odling och självhushållning samt att öka beredskapen i byar.

Exempel på insatser och projekt:

  • Återskapande och nyanläggning av multifunktionella vatten- och våtmarksområden
  • Restaurering av värdefulla natur- och kulturmiljöer
  • Miljö- och klimatsmarta lösningar för energieffektivitet eller vattenhushållning för gemensamma platser och lokaler
  • Projekt som möjliggör självhushållning och läran om livet på landet 
  • Beredskapsplaner och insatser för ökad beredskap och omställning i byar
  • Gemensamma initiativ för en ökad cirkulär ekonomi
Fokusområde 3:
Kompetens och samverkan främjar utveckling

Målsättning: Främja entreprenörskap, byautveckling och omställning genom kunskapshöjande och folkbildande insatser som engagerar.

När kompetens och samverkan kombineras kan det inspirera till smarta lösningar och bidra till utveckling både i föreningslivet och näringslivet.  Förutom samarbeten och utbyte av ideér inom Åland är det även viktigt att vi skapar nätverk och hämtar hem kunskap från våra grannländer.

Exempel på insatser och projekt:

  • Studieresor och internationella samarbeten
  • Utbildningstillfällen, kurser, lärlingsprojekt
  • Synliggörande och gemensam marknadsföring av lokala tjänster och produkter
  • Smarta byar-strategier, byaplaner eller bobarhetsanalyser
  • Förstudier och utredningar för projekt som kan passa inom strategin eller bidra till målen

Målsättningen i fokusområdet Ett attraktivt och levande samhälle ger livksvalitet är att öka attraktionskraften i alla åländska kommuner genom platsutveckling och insatser som ökar trivsel och livskvalitet för de boende utifrån deras villkor, behov och initiativ.

Exempel på insatser:

  • Fritidsaktiviteter, natur- och kulturupplevelser
  • Projekt som engagerar barn och unga
  • Gemensamma smarta servicelösningar eller insatser som  infrastruktursatsningar eller andra insatser för en smarta landsbygder
  • Projekt som stärker sammanhållningen och delaktigheten på orten
  • Insatser som gynnar ett rikt skärgårdsliv
  • Projekt som engagerar äldre personer
  • Insatser som ökar tillgängligheten, tillexempel genom fysiska investeringar eller digitala verktyg och tjänster
  • Utrymmen för gemensamma distansarbetsplatser

Ett attraktivt och levande samhälle ger livskvalitet

Målsättningen är att öka attraktionskraften i alla åländska kommuner genom platsutveckling och insatser som ökar trivsel och livskvalitet för de boende utifrån deras villkor, behov och initiativ.

människor i solnedgången-10-vå2015-tt

Det kan till exempel handla om:

  • Fritidsaktiviteter, natur- och kulturupplevelser
  • Projekt som engagerar barn och unga
  • Gemensamma smarta servicelösningar eller insatser som  infrastruktursatsningar eller andra insatser för en smarta landsbygder
  • Projekt som stärker sammanhållningen och delaktigheten på orten
  • Insatser som gynnar ett rikt skärgårdsliv
  • Projekt som engagerar äldre personer
  • Insatser som ökar tillgängligheten, tillexempel genom fysiska investeringar eller digitala verktyg och tjänster
  • Utrymmen för gemensamma distansarbetsplatser

Lokalt engagemang för klimatanpassning och biologisk mångfald

Målsättningen är att stödja aktiviteter på lokal nivå för omställning till ett mer klimatneutralt samhälle med en välmående miljö.

När vi pratar om hållbart agerande kopplat till klimat och miljö inom Leader, tänker vi i första hand på insatser för en ökad biodiversitet, att minska övergödningen vid våra stränder och vikar samt att utveckla attraktiva grönområden för boende och besökare.

Men utöver det behövs även andra omställningar göras, som till exempel klimatsmarta lösningar för gemensamma platser och lokaler, utveckling av delningsekonomin, möjliggöra småskalig odling och självhushållning samt att öka beredskapen i byar.

Det kan till exempel handla om:

  • Återskapande och nyanläggning av multifunktionella vatten- och våtmarksområden
  • Restaurering av värdefulla natur- och kulturmiljöer
  • Miljö- och klimatsmarta lösningar för energieffektivitet eller vattenhushållning för gemensamma platser och lokaler
  • Projekt som möjliggör självhushållning och läran om livet på landet 
  • Beredskap i byar
  • Gemensamma initiativ för en ökad cirkulär ekonomi

Kompetens och samverkan främjar utveckling

Målsättningen är att främja entreprenörskap, byautveckling och omställning genom kunskapshöjande och folkbildande insatser som engagerar.

När kompetens och samverkan kombineras kan det inspirera till smarta lösningar och bidra till utveckling både i föreningslivet och näringslivet.  Förutom samarbeten och utbyte av ideér inom Åland är det även viktigt att vi skapar nätverk och hämtar hem kunskap från våra grannländer.

 

Det kan till exempel handla om:

  • Studieresor och internationella samarbeten
  • Utbildningstillfällen, kurser, lärlingsprojekt
  • Synliggörande och gemensam marknadsföring av lokala tjänster och produkter
  • Smarta byar-strategier, byaplaner eller bobarhetsanalyser
  • Förstudier och utredningar för projekt som kan passa inom strategin eller bidra till målen
Vi kan bevilja stöd för:
  • Utvecklingsprojekt 
  • Allmännyttiga investeringar som i huvudsak står till förfogande för invånarna och andra aktörer inom området
Vi kan inte bevilja stöd för:
  • Verksamhet som hör till kommunens lagstadgade eller obligatoriska uppgifter  
  • Kommersiella projekt eller projekt som enbart gynnar ett eller några få företag 

Läs hela vår strategi här:

Ladda ner en kortversion av strategin här

illustration av frågor och svar
Frågor som kan uppstå

Vem kan söka? Vad räknas som talkoarbete? Svar på de vanligaste frågorna hittar du här!

Om Leadergruppen

20221109_201634

Den lokala aktionsgruppen, Leadergruppen eller LAG som den även kallas, säkerställer underifrånperspektivet i beslutsfattandet. Alla Leaderområden runt om i EU ska tillsätta en grupp med representanter från den tredje, privata och offentliga sektorn. På Åland kan gruppen bestå av 8-18 personer. Ledamöterna väljs på Leader Ålands höstmöte och sitter två år i gången. Leadergruppens uppgift är att se till att strategin genomförs och välja ut projekt som kan bidra till dess mål. 

Vill du eller din organisation också vara med? Ta kontakt med valberedningen!
Valberedningen 2024 bestod av Fredrik Lundberg, Lucas Wideman och Karin Rosenberg-Brunila. 

Ledamöter 2025

Tredje sektor

Marie Snällström – Ordförande för LAG
FUIA Föglö Ungdomsidrottsavdelning rf

Björn Kalm
Stiftelsen Emelia

Karl Johan Samuelsson
Björkö byalag rf

Therese Ling
Álenskur islandshästförening rf

Tove Fagerström
Ålands natur och miljö rf

Zacharias Kalm
Ålands ungdomsförbund rf

Privat sektor

Anna Ingman

Bo-Erik Sandell

Elina Lindroos

Erica Sjöström

Petra Granholm

Offentlig sektor

Airi Pettersson
Kumlinge kommun

Brage Wilhelms 
Lumparlands kommun

Jonny Karlström
Brändö kommun

Minna Hellström
Ålands kommunförbund

Ansökan

Initiativet till ett Leaderprojekt ska komma från invånare, grupper, föreningar och organisationer i det aktuella området. Då vet vi att pengarna går till något som verkligen efterfrågas och att erfarenheten lever kvar.

Leaderprojekten kan gärna genomföras som samarbeten mellan olika parter ur tredje, offentliga och privata sektorn.

Ett Leaderprojekt ska gärna innehålla innovativa inslag. Det kan handla om exempelvis nya arbetssätt för att organisera, lösa problem eller möta behov. Det går även bra att låna idéer från andra – en lösning som existerar på en plats kan vara innovativ och nyskapande på en annan.

Leaderprojekten skall vara öppna och nya projekt skall kunna dra nytta av de erfarenheter tidigare projekt har haft.

Leaderprocessen

1. Presentera idén

Vi hjälper er att komma igång med er ansökan!

Berätta vilka ni är och vilket behov eller problem söker ni lösning på, eller vilket resultat ni siktar mot. Är idén lokalt förankrad? Vilka aktiviteter och resurser behövs för att förverkliga idén? Kommer projektets förväntade resultat att vara till nytta för fler och för allmänheten?

Skicka materialet till oss via e-post, post eller formuläret här bredvid.
Ni kan även ringa oss eller boka tid för att få rådgivning på vårt kontor.

Observera att resultaten inte ska vara begränsade till enbart några få. Vi kan inte bevilja stöd till kommersiella projekt eller till projekt som enbart gynnar ett eller några få företag. 

Idéformulär - en första kontakt

2. Skapa ansökan

Förberedelser

Projektplanen beskriver vilka resultat och mål ni har med projektet och hur ni planerar genomföra det. I ansökningssystemet Hyrä finns textfält och en god guidning för hur projektplanen ska skrivas. Några av punkterna är i stil med dessa:

  • Sammanfattning av projektet
    Beskriv huvudpunkterna i projektplanen (åtgärder, mål. resultat, målgrupp). Vilka är ni som genomför projektet? Den kortfattade sammanfattningen publiceras i projektregistret på maaseutuverkosto.fi/sv/projektregister/
  • Bakgrund, målgrupp och behov
    Berätta varför projektet behövs. Specificera utvecklingsbehoven. Vilken är målgruppen? Hur involveras den?
  • Genomförande, tidtabell & risker
    Beskriv vad som görs i projektet under vilka tidpunkter under projektets gång. Beskriv vilka risker som är förknippade med genomförandet av projektet och hur dessa risker hanteras.
  • Mål, resultat och effekter
    Vilka förändringar och utvecklingsresultat vill ni uppnå med projektet? Finns det mätbara mål? Vilka andra effekter hoppas ni kunna se över tid? 
  • Kommunikation och information
    Berätta hur ni kommer kommunicera och informera om projektet.
  • Projektets fortlevnad
    Berätta om hur verksamheten planeras fortsätta efter att projektet har avslutats.
  • Hållbar utveckling & miljökonsekvenser
    Berätta hur miljö- och klimatkonsekvenser beaktas och hur hållbar utveckling främjas

En mall för projektplanen finns här 

En detaljerad budget (och finansieringsplan) för genomförande av projektet ska läggas upp som bilaga till ansökningen. En mer sammanslagen version fylls i fälten i det elektroniska systemet. 

Beskriv detaljerat vad kostnaderna består av och hur ni kommit fram till det. Kostnader som inte nämnts i ansökningsskedet kan inte godkännas utan ändringsansökan. Leadergruppen ska bedöma kostnadernas skälighet. Notera att för kostnader som överstiger 10 000 euro krävs ett utdrag över den normala prisnivån, ett tillräckligt antal anbud eller någon annan utredning enligt vilken det är möjligt att bedöma kostnadernas skälighet. Med normal prisnivå avses de priser som tillämpas allmänt av varu- och tjänsteleverantörer

Leader uppmuntrar till engagemang och frivilligarbete.  Talkoarbete (även kallat in natura, vederlagsfritt arbete, frivilligt arbete) är arbete som utförs i projektet utan ersättning, men ska både räknas som en kostnad i budgeten och en privat finansiering i finansieringsplanen.

Talkoarbetet värderas till 20 € i timmen.
Arbete med maskiner (t.ex traktorgrävare) ökar värdet med 40 € per timme.

Det uppskattade värdet för talkoarbetet skrivs in i budgeten, även om det inte är en verklig kostnad. Ju mer talkoarbete man har desto högre blir projektets totala budget. Eftersom stödet är procentuellt på hela budgeten så ökar också stödet ju mer talkoarbete som finns

Kostnadsmodeller

Livsmedelsverkets instruktioner >> 

I ansökningsskedet väljer ni någon av de följande modellerna:

  1. Baserat på förverkligade kostnader
  2. Flat rate 19% / 40 %

För de flesta projekt används den första modellen baserat på förverkligade kostnader. Budgeten består då av verkliga kostnader + värderat talkoarbete. Stödet är sedan 60 % av den sammanlagda summan.

De två andra kostnadsmodellerna flat rate 19 % / 40 % kan användas för de projekt som har personalkostnader. 

Som personalkostnader godkänns löner för arbetstid utan bikostnader och därutöver som kalkylerade kostnader 39 % av lönerna för tid i arbete. De kalkylerade personalkostnaderna omfattar semesterlön, semesterpenning och lagstadgade lönebikostnader.

Flat rate 19 % av personalkostnader & köpta tjänster:
Räkna ut 19 procent av de sammanlagda kostnaderna för löner och köpta tjänster. I de kalkylerade kostnaderna (19 %) ingår då:

  • resekostnader för projektpersonal
  • kostnader för lokaler
  • kostnader för maskiner och anordningar
  • kostnader för programvara, kontorskostnader, utbildningskostnader
  • företagshälsovård samt kostnader för servering och för projektets ansvarsförsäkringar.

Flat rate 40 % av personalkostnader:
Räkna ut 40 procent av de godtagbara personalkostnaderna. I de kalkylerade kostnaderna (40 %) ingår alla andra kostnader för projektet utom personalkostnader.

Finansieringsplanen beskriver hur projektet finansieras.

Stödet är vanligen 60 % av projektets budget.
Resterande  40 % kan bestå av talkoarbete, egen finansiering eller andra offentliga eller privata bidrag (ej andra EU-stöd eller PAF-projektstöd). Projektet får inte påbörjas innan ansökan lämnats in.

Budget och finansieringsplan ska vara i balans. Talkoarbetets värde ska vara med både i budget och i finansieringsplanen.

Beskriv hur ni kommit fram till talkoarbetets värde genom att uppskatta arbetets art, antal timmar och antal personer.

Instruktioner >>

Förutom projektplan och budget ska följande bilagor vara med i ansökan:

• Protokoll från möte där beslut om att söka projektstöd har tagits
• Kontoutdrag eller senaste bokslut

Övriga bilagor som kan behövas:

  • Beskrivning av talkoarbetet
  • Utredning av kostnadernas skälighet
  • Offerter. Alla kostnadsposter över 10 000 euro behöver styrkas med ett tillräckligt antal offerter, gärna tre. Om ni inte har fått tag på flera kan ni motivera varför ni har färre, lämna in ett utdrag över den normala prisnivån eller någon annan utredning enligt vilken det är möjligt att bedöma kostnadernas skälighet. Kom ihåg att dokumentera hur offerterna begärs in.
  • Arrendeavtal/ägarbevis
  • Intyg från medfinansiärer/deltagare i projektet
  • Miljötillstånd
  • Bygglov/bygganmälan
  • Kartor
  • Bilder

Ansökan, steg för steg

Ansökan görs i ett elektroniskt stödsystem. Tjänsten kallas Hyrrä (hyrra.ruokavirasto.fi) och för att logga in och representera din organisation behöver du dina bankkoder och rättigheter att representera din förening via suomi.fi

Först behöver du aktivera rättigheten att representera din organisation i Hyrrä via suomi.fi. 
Klicka här för att komma till instruktion om att ansöka fullmakt.

 

Har er förening två namntecknare enligt stadgarna? Isåfall behöver ni göra fullmaktsansökan så här: https://www.suomi.fi/fullmakter/fullmakt-med-ansokan

Endast online-ansökningar är möjliga. Ta kontakt för rådgivning!

  1. Använd helst privat surfning i din webbläsare och gå till hyrra.ruokavirasto.fi. Välj svenska innan du loggar in och klicka på logga in som organisation eller företagare. Du loggar in med dina personliga bankkoder och väljer sedan den organisation du vill representera. 
  2. Klicka sedan på ”Ny ansökan” och leta upp ”Projektstöd, Åland” i listan. 

Fyll i formulären och ladda upp bilagorna.

Ni kan spara den påbörjade ansökan och logga ut för att fortsätta senare.
Ni hittar er påbörjade ansökan under ”Egna projekt”.

Om det finns flera personer med namnteckningsrätt kan dessa logga in till sist in med sina bankkoder och underteckna samt skicka in ansökan. Ni får ett meddelande per e-post när ansökan tagits emot. Komplettering görs även via Hyrrä vid behov.

Vi på Leaderkontoret håller kontinuerlig kontakt med er. Tveka inte att ta kontakt för rådgivning.

3. Behandling och beslut

Leaderkontoret bereder ansökan och håller kontakt under processen, ifall något behöver kompletteras eller förtydligas.

Leadergruppen behandlar sedan projektet på ett möte. När Leader Åland har gjort sitt utlåtande och förordat projektansökan skall Ålands landskapsregering göra en laglighetsgranskning och teknisk kontroll innan beslutet kan fastställas.

4. Genomförande

Att driva projekt

Arbetet med projektet kan börja först när ansökan har lämnats in.
Innan beslutet är fattat genomförs dock projektet på egen risk.
Vi rekommenderar därför att ni väntar tills beslutet från den lokala aktionsgruppen eller Ålands landskapsregering kommit.

I undantagsfall är det möjligt att ansöka om förskott på en del av det beviljade stödet, dock högst 40 %. Förskottet kvittas med minst 30 % på varje delredovisning, tills förskottet har kvittats. Ansökan sker i Hyrrä. 

Delredovisning kan ske när som helst under projekttiden och sker i Hyrrä. Stödet baseras på tidigare godkänd stödprocent på de kostnader och talkoarbete som redovisas.

Det är viktigt att grundligt på genomförande och budget vid ansökningsskedet. I det fall behov av ändringar uppstår under projektets gång ska sökande kontakta Leaderkontoret för rådgivning huruvida en ändringsansökan i Hyrrä är nödvändig.

Ändringar som kan uppstå är t.ex. förlängd projekttid eller nya typer av kostnader.

Det är viktigt att informera om projektet och synliggöra Europeiska unionens stöd. 

Om projektet har en hemsida ska EU-logotypen och hänvisning till Leader finnas med. Vid investeringar ska en permanent skylt sättas upp på synlig plats. 

Viktigt! På alla kommunikationsmaterial som tas fram inom projekttiden (trycksaker, informationsblad, skyltar, radioreklam, videor etc) ska hänvisning till medfinansiering av Europeiska unionen och Leader i form av logotyper och/eller hänvisning finnas med för att det ska kunna godkännas.

EU-emblem >>
Leaderlogo >>

Anvisningar på landsbygd.fi >>

Ta bilder under projektets gång! Vi vill gärna se bilder eller film på genomförandet och projektets resultat.

Alla talkotimmar som ska redovisas i projektet ska sammanställas och undertecknas av den som utfört arbetet. På listan behöver framgå följande:

  • Datum
  • Antal timmar
  • Värde
  • Arbetets art
  • Namn på genomförande
  • Underskrift av talkoarbetare
  • Slutligt antal timmar och summa

För att underlätta redovisningen är det viktigt att hålla bokföringen skild från ordinarieverksamhet, sk. projektbokföring.

Alla stöd rapporteras till skatteförvaltningen genom Livsmedelsverket/Ålands landskapsregering. Stödet är skattepliktigt, men det betyder dock inte att det är en skattepliktig inkomst som ni behöver betala skatt för, eftersom stödet är ett understöd för en allmännyttig verksamhet. Se till att bokföra och deklarera understödet rätt. 

5. Slutrapportering

Alla kostnader ska vara uppkomna och betalade inom projekttiden. Senast fyra månader efter projekttidens slutdatum ska redovisningen vara inlämnad i Hyrrä. Ta kontakt för rådgivning!
Redovisningen görs via Hyrrä. Ålands landskapsregering hanterar ansökan om utbetalning av stöd.

Anvisning för betalningsansökan i Hyrrä finns på https://leader.ax/blanketter-och-dokument/

Till slutredovisningen behövs:

  • Textrapportering (fylls i elektroniskt i Hyrrä)
  • Bilder
  • Underlag för kostnader, tex kopior på fakturor och kvitton
  • Verifiering på att kostnaderna är betalda, tex kontoutdrag
  • Timlista för talkoarbete, underskriven av samtliga deltagare
  • Protokoll för eventuella möten som bekostas av projektstödet

Tänk på att kostnader som redovisas ska:

  • Ha utförts och betalats inom projekttiden
  • Kunna specificeras och bevisas
  • Finnas med i budgeten vid ursprunglig ansökan (till exempel godkänns inte talkotimmar för projektledning eller styrgruppsmöten om det inte tagits upp i budgeten i ansökningsskedet)